Γιόγκα στη φύση

Γιόγκα στη φύση

Η αρχαία παράδοση της Γιόγκα είναι αναμφίβολα ανεκτίμητης αξίας. Από τα κείμενα που σώθηκαν λέγεται πως η Γιόγκα γεννήθηκε μέσα στο δάσος και αναπτύχθηκε με την παρατήρηση της φύσης, των ζώων, την εναρμόνιση ανάμεσα στα 5 στοιχεία και τον άνθρωπο.

Πολλοί γνωρίζουμε τα ευεργετήματα που επιφέρει η γιόγκα στον ανθρώπινο οργανισμό γι’ αυτό και στις μέρες μας λειτουργεί ως εργαλείο για τη γενική βελτίωση της υγείας μας. Παράλληλα γνωρίζουμε πως η φύση επιδρά αγχολυτικά στον σύγχρονο άνθρωπο βοηθώντας στην ψυχική του υγεία. Η γιόγκα επίσης συμβολίζει την ισορροπία ανάμεσα σε σώμα νου και ψυχή, κι αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται μέσα από την εξάσκηση που έχει ως αποτέλεσμα την ενοποίηση του ανθρώπου με τη θεία φύση του.

Τί είναι όμως αυτό που μπορεί να ενισχύσει την πρακτική μας ακόμη περισσότερο?

Οι έμπειροι ασκούμενοι ή δάσκαλοι το γνωρίζουν καλά: η εξάσκηση στη φύση είναι ένας από τους βαθύτερους στόχους της γιόγκα που μπορεί άμεσα να μας ευθυγραμμίσει στην καρδιά της πρακτικής, στην επανασύνδεσή μας με τη φύση, κατ’ επέκταση με τη Θεία δύναμη.

Τι μπορεί να προσφέρει η άσκηση της Γιόγκα στη φύση;

Μας φέρνει σε μια άλλη διάσταση.

Ο άνθρωπος γεννήθηκε στη φύση και είναι φτιαγμένος να νιώθει πιο ευχάριστα όταν βρίσκεται εκεί. Στη φύση χρησιμοποιούμε και αναπτύσσουμε τις αισθήσεις μας σε μεγαλύτερο βαθμό: η μυρωδιά της φύσης, η παρατήρηση της θάλασσας, η θέα του ουρανού, τα δέντρα, οι ήχοι των πουλιών, το γρασίδι, η αίσθηση του ανέμου στο σώμα μας, όλα είναι εκεί για να μας χαλαρώσουν. Η δύναμη του περιβάλλοντος είναι παρούσα και μας προσφέρει έμπνευση, μας καλεί να αγκαλιάσουμε σε βάθος την εμπειρία μας, να ευαισθητοποιηθούμε και να εξασκηθούμε χωρίς να νιώθουμε πλέον διαχωρισμένοι από τη φύση. Πολλές στάσεις γιόγκα όταν εξασκηθούν έξω μας δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην εμπειρία μας.

Πιο συγκεκριμένα τι λαμβάνουμε :

Αναπνέουμε ενσυνείδητα καθαρό οξυγόνο – ευεργετούμε καρδιά, πνεύμονες, εγκεφαλική λειτουργία

Αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο ταυτόχρονα απελευθερώνουμε τοξίνες, ένταση, αρνητικά συναισθήματα και βελτιώνουμε την αναγέννηση των κυττάρων μας

Αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση- δημιουργούμε μια αλληλεξαρτώμενη σχέση φροντίδας προς τη φύση που συνεχίζεται εφόρου ζωής

Αλλάζουμε παραστάσεις – διευρύνουμε το οπτικοακουστικό μας πεδίο

Μαθαίνουμε να εξασκούμε τη συγκέντρωσή μας – δεν προσκολλάμε σε δικαιολογίες

Αυξάνουμε την ιδιοδεκτικότητα – την αίσθηση της κίνησης, της θέσης του σώματος στο χώρο

Εξασκούμαστε ουσιαστικά στην ισορροπία – λόγω εδάφους χτίζουμε μεγαλύτερη προσπάθεια

Μαθαίνουμε να είμαστε σε εσωτερική ειρήνη – ο νους ησυχάζει πιο εύκολα

Βρίσκουμε το δρόμο της πνευματικότητας – συνδεόμαστε με τον αυθεντικό εαυτό μας

Καλλιεργούμε την ικανότητα για προσαρμογή – νιώθουμε χαρά βγαίνοντας από συνήθειες

Διευρύνουμε την πρακτική μας – νιώθουμε και ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον

 

 

Απλές οδηγίες προφύλαξης

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να αποφεύγουμε τις ζεστές ώρες κάτω από τον ήλιο, να έχουμε αντιηλιακή προστασία, πιθανόν κάποιο εντομοαπωθητικό και κατά την άσκηση προσέχουμε το ανώμαλο έδαφος με πετρώματα, ξύλα ή πευκοβελόνες γιατί μπορεί να υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού. Χρησιμοποιούμε πάντα χαλάκι ή στρώμα για την άσκησή μας και φροντίζουμε να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια. Ένα χαρακτηριστικό του ασκούμενου στη γιόγκα είναι πως αφήνει το χώρο από τον οποίο περνά καλύτερο απ’ ότι όταν τον βρήκε.

Ας δημιουργήσουμε λοιπόν περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση στη φύση, γνωρίζοντας πάντα πως η τελειότητα στην πρακτική επιτυγχάνεται όταν εμείς δεν επηρεαζόμαστε από τις εξωτερικές συνθήκες.

 

της Ιωάννας Παπαδοπούλου

yogawithyanna.wordpress.com

Κατηγορία: BLOG

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω